Zavolejte nám +420 461 530 663
Napište nám info@redok.cz
Typy zájezdů
Vyhledat zájezd
a

a

Skotská kuchyně: Haggis, neeps and tatties a další lahůdky

Skotsko je známé svou divokou přírodou, historií plnou legend a tajemnými hrady, ale jeho kuchyně si zaslouží stejnou pozornost. Tradiční skotská jídla vycházejí z jednoduchých, ale výživných surovin, které odrážejí drsné podmínky země. Od ikonického haggisu až po sladkou cranachan, skotská gastronomie je plná autentických chutí, které by měl každý návštěvník ochutnat.

Zájezd do Skotska - tradiční pokrmy - Hagis

Haggis – skotská legenda na talíři

Nejznámější a zároveň nejkontroverznější skotský pokrm je haggis. Tento tradiční pokrm se připravuje z ovčích vnitřností (srdce, játra, plíce), které se smíchají s cibulí, ovesnými vločkami, lojem a kořením a vaří se ve zvířecím žaludku. Ačkoliv popis může znít netradičně, chuť haggisu je bohatá, kořeněná a překvapivě lahodná.

Haggis se tradičně podává s neeps and tatties, tedy s kaší z tuřínu a brambor. Tento pokrm je neodmyslitelně spojen s oslavou Burns Night, která se koná 25. ledna na počest skotského básníka Roberta Burnse. Při této příležitosti se haggis přináší na stůl za doprovodu dud a slavnostně se předčítá Burnsova báseň Address to a Haggis.

Skotské polévky a dušená jídla

Chladné skotské podnebí si žádá vydatná jídla, a právě polévky jsou důležitou součástí tamní kuchyně. Mezi nejznámější patří Cock-a-leekie – kuřecí vývar s pórkem a sušenými švestkami, který je oblíbeným zimním pokrmem.

Cock-a-Leekie - tradiční skotský pokrm. Pojeďte s námi na poznávací zájezd do Skotska.

Milovníci masa ocení Scotch broth, vydatnou jehněčí polévku s ječmenem, kořenovou zeleninou a kapustou, která zasytí a zahřeje i v nejchladnějších měsících.

Ryby a mořské plody

Díky dlouhému pobřeží a chladným vodám jsou skotské ryby a mořské plody jedny z nejlepších na světě. Oblíbeným pokrmem je Arbroath smokie, uzená treska z oblasti Arbroath, která se připravuje tradiční metodou kouření nad otevřeným ohněm.

Pokud máte rádi jemnější chutě, zkuste Skotského lososa, který je vyhlášený svou kvalitou a jemnou strukturou. Často se podává uzený nebo pečený s citronem a bylinkami.

Sladké skotské speciality

Skotsko je také domovem výborných dezertů. Cranachan je tradiční skotský dezert připravený z vrstvené smetany, ovesných vloček, malin a medu. Historicky se podával jako oslava sklizně, dnes je oblíbeným zakončením slavnostní večeře.

Další pochoutkou je shortbread, máslové sušenky, které se tradičně pečou ve tvaru obdélníků nebo trojúhelníků. Jejich jednoduchost a bohatá máslová chuť je dělá ideálním doplňkem ke šálku čaje.

Kde ochutnat autentická skotská jídla?

Pokud chcete ochutnat pravou skotskou kuchyni, navštivte tradiční hospody a restaurace zvané pubs. V Edinburghu doporučujeme The Witchery nebo The World's End, v Glasgow zase Ubiquitous Chip, kde se zaměřují na moderní interpretace skotských pokrmů.

V menších městech a na venkově narazíte na rodinné restaurace a farmářské trhy, kde seženete čerstvé suroviny i domácí speciality. Nejlepší haggis pak často najdete v tradičních hospodách, které mají vlastní recepty předávané po generace.

Poznávací zájezd do Skotska

Vydejte se za chutěmi Skotska s námi

Skotská kuchyně je stejně rozmanitá jako krajina této země. Pokud toužíte poznat autentické chutě a zároveň objevovat krásy skotské přírody a historie, můžete se s námi vydat na poznávací zájezd Skotsko, Orkneje a ostrov Skye. Projdeme se ulicemi Edinburghu, ochutnáme whisky v palírnách, navštívíme ostrovy opředené mýty a užijeme si atmosféru starých skotských hospod, kde haggis chutná nejlépe. Skotsko není jen zemí hradů a hor, ale také lahodných pokrmů, které stojí za to ochutnat.

 

Typy zájezdů
Vyhledat zájezd
a

a

TIPY A SLEVY AŽ 50%

ZÍSKEJTE
TIPY NA ZAJÍMAVOU
DOVOLENOU
A SLEVY AŽ 50%

Slevy na zájezdy

Využijte slevy za včasné přihlášení
a věrnostní bonusy pro stálé klienty

Více informací
E-katalog

Aktuální přehled všech zájezdů

Zobrazit